Zapiekana kasza jaglana
z truskawkami i owocami goji

Składniki:

Zapiekana kasza jaglana z truskawkami i owocami goji

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej (90 g)
  • 2 i 1/2 szklanki mleka 0,5% (675 ml)
  • 1 łyżeczka miodu (15 g)
  • 2 łyżeczki margaryny Optima Cardio (12 g)
  • 1 łyżka owoców goji (8 g)
  • 8 truskawek (120 g)

Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 259 kcal

Przygotowanie

Praż kaszę jaglaną w garnku o grubym dnie i nieprzywieralnej powłoce, aż poczujesz orzechowy aromat. Zalej 1 i 1/2 szklanki mleka, dodaj miód. Gotuj ok. 15 minut pod przykryciem, odstaw na kolejne 15 minut, by kasza wchłonęła resztę płynu. Wymieszaj kaszę z margaryną Optima Cardio. Nałóż do dwóch żaroodpornych miseczek. Dodaj owoce goji i truskawki pokrojone na niewielkie kawałki, zalej resztą mleka. Każdą miseczkę przykryj, np. folią aluminiową. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Wskazówka:
Truskawki można zamienić na inne owoce, np. jabłka, gruszki, borówki czy brzoskwinie. Natomiast jagody goji świetnie zastąpią suszone morele lub żurawina.

Komentarz dietetyka
Najlepszym sposobem na zmniejszenie ilości użytego cukru jest dodanie zamiast niego sezonowych lub suszonych owoców. Słodycz z owoców nie tylko nada potrawie słodki smak, lecz także wzbogaci ją o porcję witamin.