Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

Składniki:

Szakszuka, czyli jaja w pomidorach

  • 2 jajka (120 g)
  • 3 podłużne pomidory typu pelati (400 g)
  • 1 mała cebula (50 g)
  • 1 ząbek czosnku (2 g)
  • 1 łyżka Optimy Cardio (20 g)
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej, najlepiej wędzonej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (można zastąpić np. bazylią) (20 g)
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta pieprzu cayene
  • 2 kromki razowego chleba (70 g)

Liczba porcji: 2
Wartość kaloryczna 1 porcji: 255 kcal

Przygotowanie

Wykonanie:
Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w średnią kostkę. Cebulę poszatkuj. Czosnek pokrój w plasterki. Na małej patelni rozgrzej Optimę i zeszklij na niej cebulę, dodaj czosnek i pomidory, przypraw i smaż kilka minut. Do pomidorów wbij jajka. Patelnie przykryj pokrywką i duś wszystko na wolnym ogniu, aż białka będą ścięte. Szakszukę podaj z kromką razowego chleba, obficie posypaną pietruszką.

Komentarz dietetyka
W przyjaznej dla serca diecie zarówno świeże, jak i suszone zioła są doskonałym zamiennikiem soli. Aromatyczne mieszanki ulubionych ziół warto komponować samodzielnie, ponieważ często główną bazą gotowych przypraw jest sól.