Różowe trufle

Składniki:

Różowe trufle

  • 150 g migdałów
  • 100 g daktyli
  • 1 łyżeczka margaryny Optima Omega (5 g)
  • 1 łyżeczka kakao (5 g)
  • 2 łyżki pokruszonych liofilizowanych truskawek
  • 1 łyżeczka ksylitolu ( 5 g)

Liczba porcji: 20
Wartość kaloryczna 1 porcji: 60 kcal

Przygotowanie

Liofilizowane truskawki i ksylitol przełóż do młynka do kawy i zmiel do uzyskania konsystencji pudru. Do malaksera przełóż migdały, zmiel je na mąkę, a następnie dołóż daktyle, kakao i margarynę. Zblenduj wszystko do otrzymania jednolitej masy. Z otrzymanej masy uformuj niewielkie kulki, które następnie obtocz w truskawkowym pudrze.

Komentarz dietetyka
Daktyle są źródłem witaminy B6, która jest niezwykle ważna w przemianach homocysteiny. Homocysteina wpływa negatywnie na śródbłonek naczyń krwionośnych, jest więc jednym z czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dane wskazują, że wysokie stężenie tego związku wiąże się z trzykrotnie wyższym ryzykiem zawału serca.