Pełnoziarniste muffiny
z kaszą jaglaną i truskawkami

Składniki:

Pełnoziarniste muffiny z kaszą jaglaną i truskawkami

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej (60 g)
  • 1/3 szklanki wody (165 ml)
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej (150 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4 g)
  • 1 łyżeczka sody (4 g)
  • 1 szklanka niskotłuszczowego jogurtu naturalnego (230 g)
  • 3 łyżki margaryny Optima Cardio (60 g)
  • 1 jajko (60 g)
  • 2 białka (60 g)
  • 2 łyżki miodu (50 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka truskawek (150 g)

Liczba porcji: 8
Wartość kaloryczna 1 porcji: 173 kcal

Przygotowanie

Kaszę wsyp na sito, dwukrotnie przepłucz zimną wodą. Przełóż do garnka, zalej wodą, gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn, ostudź. Połącz przestudzoną kaszę, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Oddzielnie wymieszaj jogurt, stopioną margarynę, roztrzepane jajko i białka, miód oraz ekstrakt waniliowy. Mokre składniki wlej do suchych, wymieszaj szpatułką. Dodaj pokrojone na ćwiartki truskawki, delikatnie wymieszaj. Foremki do muffinów lub papilotki napełnij ciastem do 3/4 wysokości. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (możesz sprawdzić patyczkiem).

Komentarz dietetyka
Ciekawy przepis na muffiny, które dzięki kaszy oraz pełnoziarnistej mące będą zawierały znacznie więcej błonnika niż ich tradycyjny odpowiednik.