Czekoladowe trufle z awokado
/*2 września 2016*/Składniki:
- 1 dojrzałe awokado (140 g)
- 140 g gorzkiej czekolady 70% kakao
- 2 łyżki ksylitolu (30 g)
- 1 łyżeczka margaryny Optima Cardio
- 2 i 1/2 łyżki kakao (15 g)
- 2 łyżki zmielonych migdałów lub innych orzechów (20 g)
Liczba porcji: 14
Wartość kaloryczna 1 porcji: 91 kcal
Przygotowanie
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, łyżką wydrąż miąższ. Wrzuć do blendera, zmiksuj na gładką masę. Czekoladę pokrusz, włóż do małej żaroodpornej miseczki, rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj margarynę Optima Cardio, mus z awokado, ksylitol, 1 i 1/2 łyżki kakao oraz migdały. Mieszaj do czasu, aż wszyskie składniki się polączą. Ostudź, odstaw na co najmniej 40 minut do lodówki. Gdy masa zgęstnieje, uformuj z niej kulki o średnicy mniej więcej 1,5 cm. Obtocz je w kakao. Czekoladowe trufle przechowuj w lodówce.
Komentarz dietetyka
Ksylitol, czyli naturalny słodzik pozyskiwany z kory brzozy, zawiera znacznie mniej kalorii niż tradycyjny cukier i może z powodzeniem go zastąpić. Świetnie nadaje się nie tylko do dosładzania deserów, ale można go też dodawać do wypieków.