Burger z indyka z warzywami

Składniki:

Burger z indyka z warzywami

  • 500 g mielonego mięsa z piersi indyka
  • 1 mały jogurt naturalny (150 g)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • pieprz do smaku
  • 1 cukinia (600 g)
  • 10 pieczarek (200 g)
  • 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • świeże oregano
  • świeża bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • garść roszponki (40 g)
  • garść kiełków słonecznika (15 g)
  • 4 bułki razowe lub graham (240 g)

Liczba porcji: 4
Wartość kaloryczna 1 porcji: 322 kcal

Przygotowanie

Mięso umieść w misce, dodaj 1/3 jogurtu, ostrą paprykę,oregano, dopraw pieprzem. Masę wyrób, uformuj kotlety (najlepiej dłońmi natłuszczonymi olejem rzepakowym). Kotlety ułóż na rozgrzanej patelni grillowej, upiecz z obu stron. Cukinię potnij obieraczką do warzyw w cienkie wstążki, pieczarki przekrój na pół. Na patelni rozgrzej połowę margaryny Optima Cardio, wrzuć cukinię, duś minutę. Na pozostałej margarynie uduś pieczarki. Resztę jogurtu naturalnego wymieszaj z posiekanymi ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw do smaku pieprzem.

Podanie:
Bułki razowe przekrój na pół, nałóż burgery oraz cukinię i pieczarki. Posyp roszponką oraz kiełkami słonecznika. Wszystko polej przygotowanym sosem jogurtowo-ziołowym.

Komentarz dietetyka
Drobiowe burgery to dobra alternatywa dla tłustych kotletów wieprzowych. Zastąpienie jogurtem tradycyjnego sosu na bazie majonezu nie tylko obniża kaloryczność dania, lecz także redukuje w nim zawartość tłuszczu.