Makaron pesto z brokułów i słonecznika vs. Makaron carbonara

Makaron carbonara

Liczba porcji: 4

Składniki

  • 2 jajka
  • 100 g boczku (wędzonego lub suszonego – pancetty)
  • 150 g makaronu spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 30 g sera Pecorino (Parmezanu lub Grana Padano)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 341,7kcal/107g
  • Białko ogółem [g]: 14,3
  • Tłuszcz [g]: 19,2
  • Węglowodany ogółem [g]: 28,3
  • Błonnik pokarmowy [g]: 1,6
  • Sód [mg]: 302,6
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 149,3
  • Witamina D [ug]: 0,7
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 7,2
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 8,2
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 1,6
  • Cholesterol [mg]: 123,2
Nasza propozycja

Makaron pesto z brokułów i pestem słonecznika

Liczba porcji: 4

Składniki

  • 400G brokułów
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa extra virgin
  • Optima Omega 3
  • Pieprz
  • 200g pełnoziarnistego makaronu

Kaloryczność (1 porcja)

  • Energia: 298,9kcal/167,8g
  • Białko ogółem [g]: 12,6
  • Tłuszcz [g]: 10,2
  • Węglowodany ogółem [g]: 37,5
  • Błonnik pokarmowy [g]: 7,9
  • Sód [mg]: 10,8
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 176,1
  • Witamina D [ug]: 0,2
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 1,6
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 3,5
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 4,2
  • Cholesterol [mg]: 0,0

Wykonanie

Brokuły umyj, podziel na różyczki, ugotuj w wodzie do miękkości. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni na złoty kolor. Przełóż do malaksera, dodaj pokrojony w plasterki czosnek, zmiksuj. Wlej oliwę, dołóż margarynę na cholesterol Optima Omega 3 i brokuły. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Ponownie zmiksuj na gładką masę. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, połącz z przygotowanym pesto. Podanie: Makaron z brokułowym pesto nałóż na talerze. Można go serwować sam lub z nuggetsami drobiowymi. Aby je przygotować, zmiksuj więcej pestek słonecznika i czosnku. Kawałki kurczaka lub indyka panieruj w białku (nie używaj całego jajka) i pestkach słonecznika z czosnkiem. Następnie piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Komentarz dietetyka

Dodanie do dania brokułów, które są bogate w witaminy: A, C, B1 i B2 oraz pierwiastki: fosfor, wapń, magnez i żelazo, w pewnym stopniu wypełnia zapotrzebowanie organizmu na te składniki. Stanowią również dobre źródło błonnika pokarmowego i związków przeciwutleniających.