Kanapka z twarogiem, jogurtem greckim, makiem, miodem i owocami

Składniki

  • 1 grahamka
  • 4 plasterki twarogu półtłustego Eko Łukta
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki Optimy DHA – 10g
  • garstka truskawek
  • 1 plasterek banana
  • 1 łyżeczka miodu

Kaloryczność

  • Energia: 502,9kcal/343g
  • Białko ogółem [g]: 26,9
  • Tłuszcz [g]: 17,2
  • Węglowodany ogółem [g]: 59,1
  • Błonnik pokarmowy [g]: 6,2
  • Sód [mg]: 368,1
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 224,1
  • Witamina D [ug]: 1,6
  • Cholesterol [mg]: 22,2
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 6,3
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 6,6
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 2,6

Wykonanie

Posmaruj połówkę grahamki margaryną Optima DHA. Na to połóż plasterki twarogu. Z wierzchu posmaruj ser jogurtem greckim i ułóż na nim pokrojone w różne kawałki owoce. Całość skrop miodem

Komentarz dietetyka

Truskawki to doskonałe źródło witaminy C (lepsze niż cytrusy). W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę), A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i poprawia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Dzięki połączeniu truskawek i Optimy DHA, dostarczamy dziecku wielu składników, niezbędnych do jego prawidłowego rozwoju.

Składnik regionalny

Twaróg półtłusty Eko Łukta

Produkt otrzymywany z mleka z rolnictwa ekologicznego. Dzięki najwyższej jakości surowców i m.in. ręcznej produkcji posiada niepowtarzalny smak, zapach i konsystencję tradycyjnego, wiejskiego twarogu.