Przepis
Składniki
- 1 kajzerka z makiem lub bułka pełnoziarnista
- 3 plasterki Twaróg klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej
- 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g)
- 4 plasterki (35g)
- 1 dojrzała gruszka
- 1 czerwone cebule
- 3 łyżki kremu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Kaloryczność
- Energia: 692,5kcal/492g
- Białko ogółem [g]: 26,6
- Tłuszcz [g]: 29,5
- Węglowodany ogółem [g]: 79,0
- Błonnik pokarmowy [g]: 9,9
- Sód [mg]: 358,1
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 191,6
- Witamina D [ug]: 1,5
- Cholesterol [mg]: 1,8
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 6,1
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 17,4
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 4,9
Wykonanie
Cebule obierz i pokrój w grube piórka. Polej oliwą, balsamico, oprósz solą, pieprzem i polej miodem. Dobrze wymieszaj i wstaw do nagrzanego do 180C piekarnika na 15-20min lub do czasu aż cebula apetycznie się zapiecze i skarmelizuje. Bułkę przetnij na pół i posmaruj margaryną na cholesterol Optimą Cardio. Na dolną część rozłóż teraz warstwę rukoli, upieczonej cebuli, garść startej gruszki i orzechów włoskich i awokado.
Komentarz dietetyka
Awokado jest doskonałym źródłem korzystnych dla serca nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zawiera również białko, błonnik i karotenoidy. Jedzenie awokado w połączeniu z margaryną obniżającą cholesterol Optima Cardio sprzyja obniżaniu triglicerydów, złego cholesterolu LDL oraz podwyższaniu dobrego cholesterolu HDL.
Składnik regionalny
Twaróg klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej
Produkt wpisany na listę Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza. Produkowany jest z mleka najwyższej jakości, dostarczanego przez rolników z terenu Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej. Wytwarzany tradycyjnymi metodami produkcji stosowanymi od najdawniejszych lat z użyciem chust twarożkarskich i specjalnych pras do odciskania ziarna twarogowego. W procesie produkcyjnym twarogu nie są stosowane dodatki – aromaty, barwniki ani substancje konserwujące.