Przepis

Kajzerka z makiem z awokado, twarogiem z Kujaw, tartą gruszką, rukolą, orzechami włoskimi i pieczoną czerwoną cebulą

Składniki

  • 1 kajzerka z makiem lub bułka pełnoziarnista
  • 3 plasterki Twaróg klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej
  • 2 łyżeczki Optimy Cardio (10 g)
  • 4 plasterki (35g)
  • 1 dojrzała gruszka
  • 1 czerwone cebule
  • 3 łyżki kremu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Kaloryczność

  • Energia: 692,5kcal/492g
  • Białko ogółem [g]: 26,6
  • Tłuszcz [g]: 29,5
  • Węglowodany ogółem [g]: 79,0
  • Błonnik pokarmowy [g]: 9,9
  • Sód [mg]: 358,1
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 191,6
  • Witamina D [ug]: 1,5
  • Cholesterol [mg]: 1,8
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 6,1
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 17,4
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 4,9

Wykonanie

Cebule obierz i pokrój w grube piórka. Polej oliwą, balsamico, oprósz solą, pieprzem i polej miodem. Dobrze wymieszaj i wstaw do nagrzanego do 180C piekarnika na 15-20min lub do czasu aż cebula apetycznie się zapiecze i skarmelizuje. Bułkę przetnij na pół i posmaruj margaryną na cholesterol Optimą Cardio. Na dolną część rozłóż teraz warstwę rukoli, upieczonej cebuli, garść startej gruszki i orzechów włoskich i awokado.

Komentarz dietetyka

Awokado jest doskonałym źródłem korzystnych dla serca nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Zawiera również białko, błonnik i karotenoidy. Jedzenie awokado w połączeniu z margaryną obniżającą cholesterol Optima Cardio sprzyja obniżaniu triglicerydów, złego cholesterolu LDL oraz podwyższaniu dobrego cholesterolu HDL.

Składnik regionalny

Twaróg klinek z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej

Produkt wpisany na listę Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza. Produkowany jest z mleka najwyższej jakości, dostarczanego przez rolników z terenu Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej. Wytwarzany tradycyjnymi metodami produkcji stosowanymi od najdawniejszych lat z użyciem chust twarożkarskich i specjalnych pras do odciskania ziarna twarogowego. W procesie produkcyjnym twarogu nie są stosowane dodatki – aromaty, barwniki ani substancje konserwujące.