Przepis
Składniki
- 1 kromka chleba gryczanego z czarnuszką
- 2 łyżeczki Optimy Potas + (10 g)
- 1 zielony ogórek
- listki świeżej mięty
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki nasion słonecznika
- Kozi ser twarogowy z Cegłowa
- czerwona cebula – 2 talarki
- czarnuszka – szczypta
Kaloryczność
- Energia: 485,0kcal/366g
- Białko ogółem [g]: 24,8
- Tłuszcz [g]: 29,5
- Węglowodany ogółem [g]: 28,1
- Błonnik pokarmowy [g]: 7,7
- Sód [mg]: 1289,9
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 450,0
- Witamina D [ug]: 0,6
- Cholesterol [mg]: 69,0
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 23,1
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 9,7
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 7,6
Wykonanie
Chleb posmaruj margaryną na cholesterol Optimą Cardio Potas+ i kozim twarożkiem. Ogórka pokrój obieraczką do warzyw we wstążki. Rozłóż je ozdobnie na twarożku. Całość posyp siekaną miętą, czerwoną cebulą, czarnuszką i prażonym słonecznikiem
Komentarz dietetyka
Kapary to niedorozwinięte pączki kwiatowe kaparu ciernistego, marynowane lub konserwowane. Kapary w około 83 proc. składają się z wody. Resztę stanowią liczne pierwiastki mineralne, witaminy (zwłaszcza witamina C i A), a także saponozydy steroidowe (mają działanie wykrztuśne, moczopędne, wzmagają wydzielanie śluzu i przyspieszają metabolizm tłuszczów). Użycie margaryny obniżającej cholesterol Optima Potas + w połączeniu z nasionami słonecznika (które są źródłem fitosteroli) chroni przed chorobami serca oraz nowotworami.
Składnik regionalny
Kozi ser twarogowy z Cegłowa
Produkt wpisany jest na listę produktów tradycyjnych. Tradycja wytwarzania sera z mleka koziego w okolicach Cegłowa sięga okresu międzywojennego. Wytwarzany w pełni metodami tradycyjnym z ekologicznego mleka koziego posiadającego certyfikat zgodności AgroBioTest . Ser można kupić m.in. w wybranych sklepach ze zdrową żywnością, a także podczas Dni Sera w Rososzy, które odbywają się w połowie sierpnia w gminie Cegłów (województwo mazowieckie).