Bagietka na zakwasie z błękitnym serem, karmelizowaną gruszką, prażonymi orzechami włoskimi, pesto i rukolą

Składniki

  • 1/2 dobrej bagietki na zakwasie
  • 2 łyżeczki Optimą Omega 3 – 12g
  • 1 łyżeczka dobrego pesto
  • 1 plasterki błękitnego sera Lazur
  • ½ gruszka
  • 1 łyżeczka miodu
  • odrobina soku z cytryny
  • pieprz
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • garść rukoli

Kaloryczność

  • Energia: 588,2kcal/240g
  • Białko ogółem [g]: 15,9
  • Tłuszcz [g]: 30,9
  • Węglowodany ogółem [g]: 60,7
  • Błonnik pokarmowy [g]: 4,3
  • Sód [mg]: 606,6
  • Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 144,0
  • Witamina D [ug]: 0,9
  • Cholesterol [mg]: 0
  • Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 4,1
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 6,1
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 10,0

Wykonanie

Na patelni rozgrzej miód i wrzuć na nią pokrojoną wzdłuż w cienkie półplasterki gruszkę. Dodaj do niej odrobinę soku z cytryny i karmelizuj aż wyraźnie zgęstnieje i nabierze złocistego koloru. Bagietkę przetnij na pół wzdłuż i posmaruj margaryną na cholesterol Optimą Omega 3 i pesto. Teraz połóż na niej warstwę rukoli, plasterki błękitnego sera przekładane karmelizowaną gruszką. Całość posyp prażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

Komentarz dietetyka

Już 3 orzechy włoskie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Warto spożywać je profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.

Użycie w kanapce orzechów i margaryny obniżającej cholesterol Optimy Omega 3 zapobiega występowaniu zaburzeń rytmu serca.

Składnik regionalny

Ser pleśniowy „Lazur Błękitny”

Ser z przerostem pleśni zawierających aktywne kultury bakterii probiotycznych. Powstaje podczas wielotygodniowego dojrzewania w specyficznych warunkach.  Ma głęboko przerośnięty pleśnią kruchy i kremowy miąższ o lekko słonawym smaku.