PUMPERNIKIEL Z PIECZONYM DORSZEM Z POMIDORKAMI, ROSZPONKĄ I KOPERKIEM

Przepis

Składniki:

PUMPERNIKIEL Z PIECZONYM DORSZEM Z POMIDORKAMI, ROSZPONKĄ I KOPERKIEM

  • 1 kromka pumpernikla (40 g)
  • 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
  • ½ małego filetu dorsza (40 g)
  • 3 pomidorki koktajlowe (60 g)
  • Garść roszponki (20 g)
  • Otarta skorka z cytryny i gałązka koperku do ozdoby
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 849,4
Energia [kcal] 203,6 10
Białko ogółem [g] 12,02 24
Tłuszcz [g] 7,6 11
Węglowodany ogółem [g] 26,26 10
Sód [mg] 210 9
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 171,2 21
Witamina D [ug] 0,895 18
kw.tł. nasycone ogółem [g] 2,212 11
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 3,218
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 1,842
Cholesterol [mg] 29,2
Błonnik pokarmowy [g] 4,84

Magiczny składnik

Dorsz to jedna z chudszych ryb, warto wybierać ją, kiedy jesteśmy na diecie odchudzającej.

  • Dla 50+

Przygotowanie

Dorsza wyłożyć na pergamin i położyć na nim pomidorki koktajlowe, przyprawić sola i pieprzem, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min. Kromkę chleba posmarować Optimą CARDIO, następnie ułożyć roszponkę i upieczonego dorsza wraz z pomidorkami. Kanapkę posypać otartą skórką z cytryny i koperkiem.