Przepis

Składniki:

KANAPKA Z SZYNKĄ, KOLOROWĄ PAPRYKĄ I JARMUŻEM

  • 2 kromki chleba z ziarnami (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
  • 2 plasterki szynki (40 g)
  • ¼ papryki czerwonej (50 g)
  • Mała garść jarmużu (15 g)
  • ¼ papryki żółtą (50 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 1134,75
Energia [kcal] 306,75 15
Białko ogółem [g] 13,155 26
Tłuszcz [g] 13,725 20
Węglowodany ogółem [g] 38,215 15
Sód [mg] 575,6 24
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 751,8 94
Witamina D [ug] 0,966 19
kw.tł. nasycone ogółem [g] 4,1295 21
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 6,0255
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 2,749
Cholesterol [mg] 20,4
Błonnik pokarmowy [g] 5,81

Magiczny składnik

Jarmuż w ostatnich latach wraca do łask. To zapomniane warzywo obfituje nie tylko w witaminy antyoksydacyjne, ale również kluczowe dla organizmu związki mineralne.

  • Dla 50+
  • Dla sportowców
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Kromki chleba posmarować Optimą DHA, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno część wcześniej posiekanego jarmużu, paprykę czerwoną, szynkę, paprykę żółtą i jarmuż. Kanapkę przykryć drugą kromką chleba.