KANAPKA Z SERKIEM ZIARNISTYM, SZPINAKIEM, KOLOROWYMI POMIDORKAMI I SZCZYPIORKIEM

Przepis

Składniki:

KANAPKA Z SERKIEM ZIARNISTYM, SZPINAKIEM, KOLOROWYMI POMIDORKAMI I SZCZYPIORKIEM

  • 1 kromka chleba ze słonecznikiem (35 g)
  • 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
  • 2 łyżki serka ziarnistego (40 g)
  • Garść szpinaku (20 g)
  • 3 kolorowe pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół (60 g)
  • 1 łyżeczka szczypiorku (2 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 685,8
Energia [kcal] 164,2 8
Białko ogółem [g] 8,4 17
Tłuszcz [g] 6,5 9
Węglowodany ogółem [g] 21,3 8
Sód [mg] 312,5 13
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 270,7 34
Witamina D [ug] 0,4 8
kw.tł. nasycone ogółem [g] 2,2 11
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 2,2
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 1,8
Cholesterol [mg] 6,0
Błonnik pokarmowy [g] 3,5

Magiczny składnik

Kanapka z awokado, choć bogata w tłuszcze, dba o dobrą kondycję naszego układu krążenia, ponieważ stanowi bogactwo korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo dostarcza znacznej ilości potasu.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno szpinak, serek wiejski i pokrojone pomidorki. Kanapkę posypać szczypiorkiem.