Kanapka z serkiem twarogowym, konfiturą malinową i migdałami
/*1 września 2016*/Składniki:
Kanapka z serkiem twarogowym, konfiturą malinową i migdałami
- ½ średniej bagietki (70 g)
- 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
- 3 łyżki sera twarogowego chudego (60 g)
- 2 łyżki konfitury malinowej (40 g)
- 1 łyżka płatków migdałów, uprażonych (10 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1794,4 | |
Energia [kcal] | 429,9 | 21 |
Białko ogółem [g] | 20,1 | 40 |
Tłuszcz [g] | 12,8 | 18 |
Węglowodany ogółem [g] | 60,9 | 23 |
Sód [mg] | 553,4 | 23 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 93,8 | 12 |
Witamina D [ug] | 0,8 | 15 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 2,7 | 14 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 6,6 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 3,1 | |
Cholesterol [mg] | 1,2 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 3,2 |
Magiczny składnik
Na sklepowych półkach odnajdziemy wiele rodzajów dżemów, konfitur i powideł. Warto wybierać produkt oznaczony jako „niskosłodzony”, by ograniczyć w diecie cukry proste, których ciągle spożywamy zbyt dużo.
Przygotowanie
Bagietkę posmarować Optimą, a następnie ułożyć na niej chudy ser twarogowy. Na ser wyłożyć konfitury malinowe, całość oprószyć prażonymi płatkami migdałów. Można również ozdobić miętą.