KANAPKA Z SERKIEM TWAROGOWYM, KONFITURĄ MALINOWĄ I MIGDAŁAMI

Przepis

Składniki:

KANAPKA Z SERKIEM TWAROGOWYM, KONFITURĄ MALINOWĄ I MIGDAŁAMI

  • ½ średniej bagietki (70 g)
  • 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
  • 3 łyżki sera twarogowego chudego (60 g)
  • 2 łyżki konfitury malinowej (40 g)
  • 1 łyżka płatków migdałów, uprażonych (10 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 1794,4
Energia [kcal] 429,9 21
Białko ogółem [g] 20,1 40
Tłuszcz [g] 12,8 18
Węglowodany ogółem [g] 60,9 23
Sód [mg] 553,4 23
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 93,8 12
Witamina D [ug] 0,8 15
kw.tł. nasycone ogółem [g] 2,7 14
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 6,6
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 3,1
Cholesterol [mg] 1,2
Błonnik pokarmowy [g] 3,2

Magiczny składnik

Na sklepowych półkach odnajdziemy wiele rodzajów dżemów, konfitur i powideł. Warto wybierać produkt oznaczony jako „niskosłodzony”, by ograniczyć w diecie cukry proste, których ciągle spożywamy zbyt dużo.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla sportowców

Przygotowanie

Bagietkę posmarować Optimą, a następnie ułożyć na niej chudy ser twarogowy. Na ser wyłożyć konfitury malinowe, całość oprószyć prażonymi płatkami migdałów. Można również ozdobić miętą.