KANAPKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA Z GRILLOWANYMI WARZYWAMI

Przepis

Składniki:

KANAPKA Z SEREM TWAROGOWYM, RZODKIEWKĄ, SAŁATĄ I PESTKAMI SŁONECZNIKA

  • 1 kromka chleba typu pumpernikiel (40 g)
  • 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
  • 1 liść sałaty karbowanej (20 g)
  • 1 średni plaster sera twarogowego chudego (40 g)
  • 2 rzodkiewki, pokrojone w plasterki (30 g)
  • 1 plasterek żółtej papryki, pokrojony w kostkę (20 g)
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika, prażonych (5 g)
  • Pieprz do smaku
  • Sól morska do smaku
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 839,3
Energia [kcal] 201,3 10
Białko ogółem [g] 12,3 25
Tłuszcz [g] 6,3 9
Węglowodany ogółem [g] 28,7 11
Sód [mg] 194,1 8
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 94,3 12
Witamina D [ug] 0,4 8
kw.tł. nasycone ogółem [g] 1,5 7
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 2,1
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 2,5
Cholesterol [mg] 0,8
Błonnik pokarmowy [g] 0,8

Magiczny składnik

Chleb typu pumpernikiel zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. W jednej kromce znajdują się prawie 4 g tego składnika pokarmowego.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno sałatę, ser twarogowy, rzodkiewkę i paprykę. Kanapkę posypac uprażonymi na zloto pestkami słonecznika. W trakcie przygotowywania kanapki warzywa można doprawić solą morską i czarnym pieprzem.