KANAPKA Z RUKOLĄ, OSCYPKIEM, KONFITURĄ ŻURAWINOWĄ I PISTACJAMI

Przepis

Składniki:

KANAPKA Z RUKOLĄ, OSCYPKIEM, KONFITURĄ ŻURAWINOWĄ I PISTACJAMI

  • 1 kromka chleba litewskiego (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
  • 1 oscypek (30 g)
  • Garść rukoli (15 g)
  • 1 łyżka konfitury z żurawiny (20 g)
  • 1 łyżka pistacji (5 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 1045,2
Energia [kcal] 250,3 13
Białko ogółem [g] 11,1 22
Tłuszcz [g] 13,0 19
Węglowodany ogółem [g] 25,1 10
Sód [mg] 308,6 13
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 156,1 20
Witamina D [ug] 0,4 9
kw.tł. nasycone ogółem [g] 5,5 28
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 5,4
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 1,5
Cholesterol [mg] 21,6
Błonnik pokarmowy [g] 3,1

Magiczny składnik

Owoce żurawiny to prawdziwa bomba antyoksydantów. Zawierają witaminy przeciwutleniające: A, C i E oraz polifenole, takie jak flawonoidy, kwasy fenolowe i stilbeny.

  • Dla 50+

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno rukolę, pokrojony w plastry oscypek i konfiturę żurawinową. Kanapkę posypać rozdrobnionymi pistacjami.