KANAPKA Z PIECZONYM SCHABEM, ROSZPONKĄ, PAPRYKĄ I BURAKIEM

Przepis

Składniki:

KANAPKA Z PIECZONYM SCHABEM, ROSZPONKĄ, PAPRYKĄ I BURAKIEM

  • 2 kromki chleba żytniego jasnego (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
  • Garść roszponki (30 g)
  • 2 cienkie plasterki pieczonego schabu (35 g)
  • ¼ pomarańczowej papryki pokrojonej w paski(50 g)
  • 3 plasterki pieczonego buraka (60 g)
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz do smaku
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 1208,75
Energia [kcal] 324,65 16
Białko ogółem [g] 15,07 30
Tłuszcz [g] 11,695 17
Węglowodany ogółem [g] 44,555 17
Sód [mg] 328,85 14
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 412,8 52
Witamina D [ug] 1,051 21
kw.tł. nasycone ogółem [g] 3,3215 17
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 5,6
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 2,2335
Cholesterol [mg] 34,65
Błonnik pokarmowy [g] 5,27

Magiczny składnik

Czy buraki nadają się do kanapek? Tak! Szczególnie pieczone buraki, które wykazują się nie tylko intensywnym wybarwieniem, ale również smakowitym aromatem.

  • Dla 50+
  • Dla sportowców
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Kromki chleba posmarować Optimą DHA, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno połowę porcji roszponki, połowę porcji papryki, plasterki buraka, plastry schabu, pozostałą paprykę i roszponkę, przykryć drugą kromką chleba. W trakcie przygotowywania kanapki warzywa można doprawić solą morską i czarnym pieprzem.