KANAPKA Z PIECZONYM KURCZAKIEM I SALSĄ Z MANGO I POMIDORA

Przepis

Składniki:

KANAPKA Z PIECZONYM KURCZAKIEM I SALSĄ Z MANGO I POMIDORA

  • 1 kromka chleba bezglutenowego (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • 1 plaster pieczonego kurczaka (40 g)
  • mały plaster mango (40 g)
  • ½ małego pomidora czerwonego (40 g)
  • Kilka listków bazylii (5 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 688,7
Energia [kcal] 182,8 9
Białko ogółem [g] 11,61 23
Tłuszcz [g] 4,11 6
Węglowodany ogółem [g] 26,265 10
Sód [mg] 525,95 22
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 271,4 34
Witamina D [ug] 0,417 8
kw.tł. nasycone ogółem [g] 1,158 6
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 1,713
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 0,88
Cholesterol [mg] 22,5
Błonnik pokarmowy [g] 1,955

Magiczny składnik

Mango jest dobrym źródłem witaminy A i beta-karotenu. Pasuje nie tylko do potraw owocowych, dobrze komponuje się z delikatnymi mięsami, takimi jak kurczak czy indyk.

  • Dla 50+
  • Dla sportowców
  • Dla dzieci
  • Bez glutenu

Przygotowanie

Bazylię posiekać. Pomidora i mango pokroić w kostkę, wymieszać z bazylią, doprawić do smaku. Kromkę chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć kolejno rukolę, pieczonego kurczaka i salsę z mango i pomidora.