Kanapka z pieczonym indykiem, szpinakiem, selerem naciowym i suszonymi morelami
/*1 września 2016*/Składniki:
Kanapka z pieczonym indykiem, szpinakiem, selerem naciowym i suszonymi morelami
- 1 kromka chleba żytniego (30 g)
- 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
- 1 plaster indyka pieczonego (30 g)
- Garść młodego szpinaku (20 g)
- Kilka plasterków selera naciowego (15 g)
- Kilka suszonych moreli (30 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | ||
Energia [kcal] | ||
Białko ogółem [g] | ||
Tłuszcz [g] | ||
Węglowodany ogółem [g] | ||
Sód [mg] | ||
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | ||
Witamina D [ug] | ||
kw.tł. nasycone ogółem [g] | ||
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | ||
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | ||
Cholesterol [mg] | ||
Błonnik pokarmowy [g] |
Magiczny składnik
Morele suszone stanowią bardzo dobre źródło potasu. Jednak należy mieć również na uwadze to, iż owoce suszone zawierają znaczną ilość cukru i są kaloryczne.
Przygotowanie
Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3. Wyłożyć na nią szpinak, plaster pieczonego indyka, plasterki selera oraz pokrojone w kostkę morele.