KANAPKA Z PIECZONYM INDYKIEM, SZPINAKIEM ORAZ SOSEM JOGURTOWYM Z SELEREM NACIOWYM I ANANASEM

Przepis

Składniki:

KANAPKA Z PIECZONYM INDYKIEM, SZPINAKIEM ORAZ SOSEM JOGURTOWYM Z SELEREM NACIOWYM I ANANASEM

  • 1 kromka chleba żytniego (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • 1 plaster indyka pieczonego (30 g)
  • Garść młodego szpinaku (20 g)
  • Kilka plasterków selera naciowego (15 g)
  • 1 łyżka posiekanego ananasa (15 g)
  • 1 łyżeczka jogurtu (5 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 479,15
Energia [kcal] 132,35 7
Białko ogółem [g] 7,215 14
Tłuszcz [g] 3,11 4
Węglowodany ogółem [g] 20,74 8
Sód [mg] 338,2 14
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 193,65 24
Witamina D [ug] 0,4005 8
kw.tł. nasycone ogółem [g] 0,9105 5
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 1,357
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 0,7855
Cholesterol [mg] 17,8
Błonnik pokarmowy [g] 2,2

Magiczny składnik

Ananas często pojawia się w dietach odchudzających, ponieważ zawiera enzym bromelię, który wspomaga trawienie rozkładając białko. Poza tym badania naukowe wykazały, że bromelia pomocna jest w łagodzeniu stanów zapalnych i obniżaniu krzepliwości krwi.

  • Dla 50+
  • Dla sportowców
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Ananasa wymieszać z selerem naciowym i jogurtem, doprawić do smaku. Kromkę chleba posmarować Optimą DHA. Wyłożyć na nią szpinak, plaster pieczonego indyka oraz sos jogurtowy z ananasem i selerem.