Kanapka z pasta z makreli i ogórka, sałatą, papryką i pomidorem
/*31 sierpnia 2016*/Składniki:
Kanapka z pasta z makreli i ogórka, sałatą, papryką i pomidorem
- 2 kromki chleba mazowieckiego (60 g)
- 2 łyżeczki Optimy CARDIO (10 g)
- 2 łyżki rozdrobnionej makreli (50 g)
- 3 plasterki kwaszonego ogórka (30 g)
- ¼ żółtej papryki (50 g)
- 2 duże plasterki pomidora malinowego (70 g)
- 2 liście sałaty karbowanej (40 g)
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1461,6 | |
Energia [kcal] | 350,3 | 18 |
Białko ogółem [g] | 17,05 | 34 |
Tłuszcz [g] | 15,09 | 22 |
Węglowodany ogółem [g] | 40,55 | 16 |
Sód [mg] | 1061,6 | 44 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 537,8 | 67 |
Witamina D [ug] | 4,95 | 99 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 3,924 | 20 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 6,069 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 3,997 | |
Cholesterol [mg] | 35 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 4,47 |
Magiczny składnik
Tłuste ryby morskie bogate są w tłuszcze z rodziny omega 3, które mają działanie przeciwzapalne. Nie może ich zabraknąć w diecie dla zdrowego serca.
Przygotowanie
Optimę CARDIO wymieszać z pokrojonym w kostkę ogórkiem oraz makrelą. Kromki chleba posmarować pasta z makreli, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno 1 liść sałaty, plaster pomidora, plaster papryki, plaster pomidora oraz liść sałaty. Kanapkę przykryć drugą kromką chleba.