Kanapka z pastą koperkowo-czosnkową, łososiem i papryką
/*1 września 2016*/Składniki:
Kanapka z pastą koperkowo-czosnkową, łososiem i papryką
- 2 kromki chleba litewskiego (60 g)
- 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
- 1 łyżka koperku (8 g)
- ½ ząbka czosnku (2,5 g)
- ¼ papryki białej (50 g)
- ¼ papryki żółtej (50 g)
- Plaster łososia wędzonego (40 g)*
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 930,7 | |
Energia [kcal] | 258,93 | 13 |
Białko ogółem [g] | 14,044 | 28 |
Tłuszcz [g] | 8,7245 | 12 |
Węglowodany ogółem [g] | 37,463 | 13 |
Sód [mg] | 805,185 | 34 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 162 | 20 |
Witamina D [ug] | 5,95 | 119 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 2,13025 | 11 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 3,61225 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,33825 | |
Cholesterol [mg] | 28,6 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 7,0465 |
Magiczny składnik
Substancje aktywne występujące w czosnku pozytywnie działają na układ serca i naczyń obniżając ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cholesterolu.
Przygotowanie
Rozdrobniony koperek i czosnek wymieszać z Optimą DHA. Kromki chleba posmarować pastą koperkowo-czosnkową z Optimą DHA, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno plaster papryki białej, plaster łososia i paprykę żółtą, przykryć drugą kromką chleba. Przygotowując kanapkę dla dziecka, łososia wędzonego zastąp pieczonym lub gotowanym.