KANAPKA Z ŁOSOSIEM, RUKOLĄ I OGÓRKIEM ZIELONYM

Przepis

Składniki:

KANAPKA Z ŁOSOSIEM, RUKOLĄ I OGÓRKIEM ZIELONYM

  • 1 kromka chleba graham (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • Mała garść rukoli (15 g)
  • 1 plaster łososia wędzonego* (30 g)
  • 4 plastry zielonego ogórka (20 g)
  • Gałązka koperku
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 500
Energia [kcal] 137,73 7
Białko ogółem [g] 9,304 19
Tłuszcz [g] 5,082 7
Węglowodany ogółem [g] 15,6555 6
Sód [mg] 574,035 24
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 90,15 11
Witamina D [ug] 4,275 86
kw.tł. nasycone ogółem [g] 1,2185 6
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 2,139
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 1,324
Cholesterol [mg] 21
Błonnik pokarmowy [g] 2,2465

Magiczny składnik

Kanapka jest źródłem tłuszczów z rodziny DHA, w tym przede wszystkim kwasu DHA i EPA, które wspierają prawidłową pracę mózgu i wzroku.

  • Dla 50+
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć na niej rukolę, łososia i plasterki ogórka. Na wierzch można położyć gałązkę koperku. * Przygotowując kanapkę dla dziecka łososia wędzonego zamień na gotowanego lub pieczonego.