KANAPKA Z ŁOSOSIEM, PAPRYKĄ, KIEŁKAMI SOJOWYMI I OGÓRKIEM KWASZONYM

Przepis

Składniki:

KANAPKA Z ŁOSOSIEM, PAPRYKĄ, KIEŁKAMI SOJOWYMI I OGÓRKIEM KWASZONYM

  • 2 kromki chleba bezglutenowego jasnego (50 g)
  • 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
  • 2 łyżki kiełków sojowych (30 g)
  • 1 plaster łososia pieczonego (60 g)
  • 4 plasterki ogórka kwaszonego (40 g)
  • ¼ papryki żółtej pokrojonej w paski (50 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 1520,1
Energia [kcal] 364,4 18
Białko ogółem [g] 21,9 44
Tłuszcz [g] 15,7 22
Węglowodany ogółem [g] 36,3 14
Sód [mg] 1442,9 60
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 390,6 49
Witamina D [ug] 8,6 172
kw.tł. nasycone ogółem [g] 3,9 19
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 6,1
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 4,1
Cholesterol [mg] 4,1
Błonnik pokarmowy [g] 3,0

Magiczny składnik

Łosoś, tak jak inne tłuste ryby morskie stanowi dobre źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Tłuszcze te nazywane są niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, ponieważ nasz organizm nie może ich samodzielnie wyprodukować.

  • Dla 50+
  • Dla dzieci
  • Bez glutenu

Przygotowanie

Kromki chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno połowę porcji kiełków, plasterki ogórka, łososia, paski papryki i pozostałe kiełki, przykryć drugą kromką chleba.