KANAPKA Z ŁOSOSIEM, PAPRYKĄ, KIEŁKAMI CEBULI I OGÓRKIEM ZIELONYM

Przepis

Składniki:

KANAPKA Z ŁOSOSIEM, PAPRYKĄ, KIEŁKAMI CEBULI I OGÓRKIEM ZIELONYM

  • 2 kromki chleba bezglutenowego jasnego (50 g)
  • 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
  • 2 łyżki kiełków cebuli (10 g)
  • 1 plaster łososia pieczonego (60 g)
  • 4 plasterki ogórka zielonego (40 g)
  • ¼ papryki żółtej pokrojonej w drobne paski (50 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 1125,5
Energia [kcal] 310,6 16
Białko ogółem [g] 18,38 37
Tłuszcz [g] 11,68 17
Węglowodany ogółem [g] 34,54 13
Sód [mg] 1134,4 47
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 394,7 49
Witamina D [ug] 8,62 172
kw.tł. nasycone ogółem [g] 2,931 15
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 4,968
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 2,59
Cholesterol [mg] 43,5
Błonnik pokarmowy [g] 2,64

Magiczny składnik

Mięso łososia swą różową barwę zawdzięcza związkowi o nazwie astaksantyna. Jest to przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki.

  • Dla 50+
  • Dla dzieci
  • Bez glutenu

Przygotowanie

Kromki chleba posmarować Optimą DHA, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno połowę porcji kiełków, plasterki ogórka, łososia, paski papryki i pozostałe kiełki, przykryć drugą kromką chleba.