KANAPKA Z KURCZAKIEM ROZMARYNOWYM, JABŁKIEM, KAPUSTĄ I MŁODYM SZPINAKIEM

Przepis

Składniki:

KANAPKA Z KURCZAKIEM ROZMARYNOWYM, JABŁKIEM, KAPUSTĄ I MŁODYM SZPINAKIEM

  • 2 cienkie kromki chleba żytniego razowego (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy CARDIO (10 g)
  • 2 plasterki kurczaka pieczonego z rozmarynem (50 g)
  • Garść młodego szpinaku (25 g)
  • 1 łyżka pokrojonego w cienkie słupki kwaśnego jabłka ze skórką (15 g)
  • 3 łyżki poszatkowanej białej kapusty (50 g)
  • 1 łyżeczka jogurtu
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 1260,43
Energia [kcal] 301,5 15
Białko ogółem [g] 20,428 41
Tłuszcz [g] 10,73 15
Węglowodany ogółem [g] 37,557 14
Sód [mg] 323,48 13
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 147,46 18
Witamina D [ug] 0,4318 9
kw.tł. nasycone ogółem [g] 2,9654 15
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 5,1293
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 1,8651
Cholesterol [mg] 49,98
Błonnik pokarmowy [g] 7,21

Magiczny składnik

Kapusta bogata jest w witaminę C. Jednak znaczną jej część traci się w wyniku gotowania, dlatego warto spożywać jak najwięcej kapusty w postaci surowej.

  • Dla 50+
  • Dla sportowców

Przygotowanie

Kapustę wymieszać z jabłkiem, dodać jogurt i doprawić do smaku. Kromki chleba posmarować Optimą CARDIO, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno połowę szpinaku i surówki z jabłka i kapusty, kurczaka, pozostałą część surówki i szpinak. Przykryć drugą kromką chleba.