KANAPKA Z AWOKADO, SZPINAKIEM, JAJKIEM W KOSZULCE I PAPRYKĄ

Przepis

Składniki:

KANAPKA Z AWOKADO, SZPINAKIEM, JAJKIEM W KOSZULCE I PAPRYKĄ

  • 1 kromka chleba graham (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • 4 plasterki awokado (40 g)
  • Garść szpinaku (20 g)
  • 1 ugotowane jajko „w koszulce” (60 g)
  • 3 krążki z czerwonej papryki (40 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 954,9
Energia [kcal] 246,1 12
Białko ogółem [g] 11,83 24
Tłuszcz [g] 14,73 21
Węglowodany ogółem [g] 21,17 8
Sód [mg] 225,2 9
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 563,6 70
Witamina D [ug] 1,395 28
kw.tł. nasycone ogółem [g] 3,267 16
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 8,33
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 1,89
Cholesterol [mg] 216
Błonnik pokarmowy [g] 4,56

Magiczny składnik

Białko jaja stanowi międzynarodowy wzorzec żywieniowy wartości białka, z uwagi na skład i proporcję obecnych w nim aminokwasów.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć kolejno szpinak, awokado, krążki papryki i jajko.