Kanapka z awokado, pomidorem malinowym i kiełkami brokuła
/*31 sierpnia 2016*/Składniki:
Kanapka z awokado, pomidorem malinowym i kiełkami brokuła
- 2 kromki chleba graham (60 g)
- 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
- 4 łyżki kiełków brokuła (30 g)
- 2 duże plasterki pomidora malinowego (70 g)
- Sól morska do smaku
- Pieprz do smaku
Wartość odżywcza | %RWS | |
---|---|---|
Energia [kJ] | 1087,9 | |
Energia [kcal] | 278,2 | 14 |
Białko ogółem [g] | 7,9 | 16 |
Tłuszcz [g] | 13,3 | 19 |
Węglowodany ogółem [g] | 36,7 | 14 |
Sód [mg] | 307,5 | 13 |
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] | 167,7 | 21 |
Witamina D [ug] | 0,8 | 15 |
kw.tł. nasycone ogółem [g] | 2,9 | 14 |
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] | 7,7 | |
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] | 2,4 | |
Cholesterol [mg] | 0,0 | |
Błonnik pokarmowy [g] | 7,2 |
Magiczny składnik
Kanapka z awokado, choć bogata w tłuszcze, dba o dobrą kondycję naszego układu krążenia, ponieważ stanowi bogactwo korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo dostarcza znacznej ilości potasu.
Przygotowanie
Kromki chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno połowę porcji kiełków, plaster pomidora, plastry awokado, drugi plaster pomidora i pozostałe kiełki, przykryć drugą kromką chleba. W trakcie przygotowywania kanapki warzywa można doprawić solą morską i czarnym pieprzem.