Kanapka śródziemnomorska z grillowanymi warzywami

/*31 sierpnia 2016*/
Kanapka śródziemnomorska z grillowanymi warzywami

Składniki:

Kanapka śródziemnomorska z grillowanymi warzywami


  • 1 kromka chleba graham (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
  • 1 łyżka pesto zielonego (20 g)
  • 1 plaster grillowanego bakłażana (20 g)
  • 1 plaster grillowanej żółtej cukinii (20 g)
  • 1 plaster grillowanej zielonej cukinii (20 g)
  • 1 kawałek grillowanej pomarańczowej papryki (40 g)
  • 3 grillowane pomidorki koktajlowe (50 g)
  • Łyżka pistacji (5 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 1554,65
Energia [kcal] 372,15 19
Białko ogółem [g] 5,185 10
Tłuszcz [g] 31,195 45
Węglowodany ogółem [g] 22,89 9
Sód [mg] 147,55 6
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 325,85 41
Witamina D [ug] 0,375 8
kw.tł. nasycone ogółem [g] 5,0355 25
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 20,7835
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 4,1565
Cholesterol [mg] 0
Błonnik pokarmowy [g] 4,525

Magiczny składnik

Bakłażany są bardzo wartościowym warzywem. W ich skórce obecna jest nasunina, związek o właściwościach antyoksydacyjnych. Jest też warzywem niskokalorycznym, jednak łatwo wchłania tłuszcz. Dlatego najlepiej poddawać go obróbce na grillu.

  • Dla 50+
  • Wege

Przygotowanie

Kromkę chleba opiec w tosterze i posmarować Optimą CARDIO, następnie ułożyć plastry awokado, łososia i pokrojone suszone pomidory. Na wierzchu ułożyć kiełki słonecznika.

Polecane artykuły

Polecane przepisy