Tosty z łososiem i borówkami

Składniki:

Tosty z łososiem i borówkami

  • 1 mały filet z łososia (100 g)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka margaryny Optima Omega 3 (20 g)
  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego (180 g)
  • 2 łyżeczki łagodnej musztardy
  • 1 łyżeczka startego chrzanu
  • 2 łyżki borówek (40 g)

Liczba porcji: 2
Wartość kaloryczna 1 porcji: 331 kcal

Przygotowanie

Łososia umyj, osusz, gotuj 3–4 minuty na parze, podziel na mniejsze kawałki. Koperek wymieszaj z margaryną Optima Omega 3, posmaruj nią chleb tostowy. Na dwóch kromkach ułóż ugotowanego łososia, posmaruj musztardą i chrzanem. Posyp umytmi, osuszonymi borówkami. Każdą kanapkę przykryj kromką pieczywa tostowego, zapiecz w tosterze.

Komentarz dietetyka
Ważnym elementem diety dla serca jest spożywanie minimum 2 razy w tygodniu ryb morskich bogatych w kwasy tłuszczowe DHA i EPA o działaniu przeciwzapalnym. Silne właściwości przeciwutleniające mają rownież borówki. Znajdujące się w nich antyoksydanty chronią organizm przed wolnymi rodnikami.