Polędwica z dorsza w papilotach z pieczoną cebulą, tłuczonymi ziemniakami i Optimą cytrynowo-fenkułową

Składniki:

  • Dorsz świeży, filety bez skóry - 2 sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno - 1 łyżka (10 ml)
  • Cebula czerwona - 1 sztuka (105 g)
  • Jabłko - 1/2 sztuki (90 g)
  • Miód pszczeli - 2 i 1/2 łyżki (62 g)
  • Ocet winny, balsamiczny - 2 łyżki (12 ml)
  • Oliwa z oliwek - 1/3 łyżki (3 ml)
  • Przyprawy - koper włoski, nasiona - 2/3 łyżeczki (2 g)
  • Przyprawy - pieprz czarny, suszony - 1 łyżeczka (1 g)
  • Skórka cytrynowa - 2 łyżki (36 g)
  • Sól biała - 5 szczypt (5 g)
  • Ziemniaki wczesne - 3 sztuki (260 g)
  • Sok z cytryny - 2 łyżki (12 ml)
  • Margaryna Optima Cardio - 1 łyżka (20 g)
  • Olej z pestek dyni - 2 łyżeczki (10 ml)
  • Koper włoski, fenkuł bulwa - 1 sztuka (440 g)

Magiczny składnik:
Potrawa bardzo bogata w fitosterole, czyli naturalne składniki pochodzenia roślinnego, pomagające obniżać poziom cholesterolu. Tu pochodzą one z oleju z pestek dyni, będącego ich dobrym źródłem, jak i produktu funkcjonalnego jakim jest wzbogacona w nie Optima Cardio.

Wartości odżywcze:
Energia (kcal): 1081 kcal
Energia (kj): 4525.93 kj
Białko: 45.92 g
Tłuszcz: 37 g
Węglowodany ogółem: 150.65 g
Błonnik pokarmowy: 25.64 g
Cholesterol: 100 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem: 6.46 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone ogółem: 17.57 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone ogółem: 10.84 g
Sód: 483.35 mg
Witamina A: 4437.5 μg
Retinol: 12 μg
Witamina D: 3.5 μg

Przygotowanie

Ryba: Przygotuj sobie dość spory arkusz papieru do pieczenia. Na jedną z jego połówek połóż teraz kawałek ryby, skrop go oliwą, oprósz solą i pieprzem i dokładnie zawiń w kopertę. Tak przygotowanego dorsza wstaw do nagrzanego do 200'C piekarnika na 20-25 min. Smakowita Optima: Łyżkę Optimy Cardio dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami i wstaw do lodówki przynajmniej na 1-2 h. Pieczona cebula: W tym czasie cebulę obierz, pokrój w 1/8 i wymieszaj w misce z miodem, olejem, solą, pieprzem i octem balsamicznym. Następnie przełóż na blachę wyłożoną folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200'C na 30-35 min. Cebula powinna apetycznie się skarmelizować i zarumienić. Ziemniaki: obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy będą już miękkie odcedź je, osusz i utłucz. Sałatka z kopru włoskiego: Koper włoski pokrój w cieniutkie plasterki razem z jabłkiem a następnie wymieszaj z olejem dyniowym, sokiem z cytryny, miodem i solą. Gotowe danie podawaj na dużym talerzu. Na tłuczonych ziemniakach połóż kawałek pieczonego dorsza, kilka kawałków pieczonej cebuli i sałatkę. SMACZNEGO!

Janek Paszkowski to młody kucharz, który swoją popularność zdobył w pierwszej edycji programu Master Chef, w którym osiągnął etap 1/4 finału. Stażysta w londyńskiej restauracji FIFTEEN Jamiego Olivera, autor dwóch książek kucharski (trzecia i czwarta w drodze).

Felietonista w magazynach Jamie Magazine, Body Challange oraz Playboy. Związany z lokalem Bułkę przez Bibułkę, w którym odpowiedzialny jest za kuchnię.