Placuszki jaglano-bananowe

Składniki:

Placuszki jaglano-bananowe

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej (60 g)
  • 1 duży banan (150 g)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki razowej mąki pszennej (45 g)
  • 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
  • 1 kubeczek gęstego jogurtu naturalnego (150 g)
  • ulubione owoce (200 g)

Liczba porcji: 2
Wartość kaloryczna 1 porcji: 350 kcal dla wersji z malinami (100 g) i jagodami (100 g)

Przygotowanie

Kaszę jaglaną praż w garnku o grubym dnie do uzyskania orzechowego aromatu. Przesyp na sito o gęstych oczkach, dokładnie przepłucz wodą. Przełóż do garnka, wlej szklankę wody. Gotuj pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę i zmięknie (nie trzeba jej mieszać). Lekko przestudzoną kaszę zmiksuj z bananem. Dodaj sodę oczyszczoną, kurkumę oraz 2–3 łyżki mąki, by otrzymać gęste ciasto, starannie wymieszaj. Na patelni rozgrzej margarynę Optima Cardio, łyżką nałóż ciasto, przyrumień placuszki z obu stron.

Podanie:
Placuszki serwuj z jogurtem naturalnym oraz ulubionymi owocami.

Komentarz dietetyka
Placuszki jaglano-bananowe to świetna propozycja dla osób zmagających się z wysokim stężeniem cholesterolu. Kasza i owoce są bardzo dobrym źródłem błonnika, który odgrywa istotną rolę w dietoterapii zaburzeń lipidowych.