Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

Składniki:

Placuszki cukiniowo-batatowe z łososiem i koperkowym sosem

  • 1 średnia cukinia (300 g)
  • 1 mały batat (150 g)
  • ½ małej cebuli (30 g)
  • 1 jajko (60 g)
  • 2 łyżki mąki (20 g)
  • 1 plaster łososia pieczonego(100 g)
  • 1 łyżka Optimy Cardio (20 g)
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku (6 g)
  • 5 łyżek gęstego chudego jogurtu (100 g)
  • Gałązki koperku do przybrania
  • sól i pieprz do smaku
  • Olej rzepakowy do smażenia

Liczba porcji: 3
Wartość kaloryczna 1 porcji: 290

Przygotowanie

Cukinię dokładnie umyj i zetrzyj (wraz ze skórką) na grubych oczkach. Przełóż do sitka, lekko posól i odstaw na 10 minut. Bataty zetrzyj na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj. Do miski przełóż odciśniętą cukinię, starte bataty i posiekana cebulę, dodaj jajko, mąkę i dopraw sola i pieprzem, delikatnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. Dobrze rozgrzana patelnie z nieprzywierającą powłoką spryskaj olejem rzepakowym i smaż placuszki na rumiany kolor. Na małej patelni rozpuść Optimę i uduś na niej koperek, dodaj następnie jogurt, dopraw do smaku sola i pieprzem i wymieszaj. Sosem polewaj placuszki, a na ich wierzchy ułóż cząstki łososia i gałązki koperku.

Komentarz dietetyka
Cukinia zawiera witaminy C, K, B6, B2 oraz kwas foliowy. Jak większość warzyw odznacza się niską kalorycznością.