Przepis
Składniki
- 3 jajka
- 2 plasterki surowego, wędzonego boczku
- 4 średnie pieczarki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 425,1kcal/280g
- Białko ogółem [g]: 25,4
- Tłuszcz [g]: 35,5
- Węglowodany ogółem [g]: 1,9
- Błonnik pokarmowy [g]: 2,0
- Sód [mg]: 646,9
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 540,2
- Witamina D [ug]: 4,6
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 14,3
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 14,9
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 2,3
- Cholesterol [mg]: 642,8
Omlet z boczkiem i pieczarkami
Składniki
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1/3 czerwonej papryki (60 g)
- 1/3 cukinii (200 g)
- garść szpinaku (25 g)
- 3 białka (90 g)
- pieprz do smaku
- świeża bazylia
- świeży tymianek
- 1 łyżeczka margaryny Optima Omega3 (6 g)
- garść kiełków słonecznika (15 g)
- 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa (50 g)
Kaloryczność (1 porcja)
- Energia: 280,2kcal/572g
- Białko ogółem [g]: 20,7
- Tłuszcz [g]: 6,0
- Węglowodany ogółem [g]: 34,3
- Błonnik pokarmowy [g]: 10,9
- Sód [mg]: 458,1
- Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug]: 685,9
- Witamina D [ug]: 0,5
- Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 1,5
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 2,0
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 1,8
- Cholesterol [mg]: 0,5
Wykonanie
Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia wyłóż umyte i osuszone pomidorki koktajlowe. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, piecz ok. 15 minut. Paprykę pokrój w drobną kostkę, a cukinię w paseczki. Szpinak umyj i osusz. Białka dopraw pieprzem oraz posiekanymi świeżymi ziołami, roztrzep. Na rozgrzaną patelnię wrzuć margarynę na cholesterol Optima Omega 3 i przygotowaną cukinię. Duś ok. 30 sekund, kilkakrotnie mieszając. Dodaj roztrzepane białka. Trzymaj na małym ogniu do czasu, aż białko się zetnie, a omlet od spodu lekko się zrumieni.
Podanie: Omlet przełóż na talerz. Na wierzchu umieść pokrojoną paprykę, szpinak oraz kiełki. Złóż omlet na pół i posyp posiekanymi świeżymi ziołami. Serwuj z podpieczonymi pomidorkami oraz kromkami pełnoziarnistego pieczywa.
Komentarz dietetyka
Użycie w potrawie jajek jest sposobem na dostarczenie do organizmu pełnowartościowego białka. Wyjątkowym składnikiem jaja kurzego jest lecytyna. Tak jak i inne fosfolipidy, bierze ona udział w budowie błon komórkowych komórek organizmu, a w dużych ilościach możemy ją znaleźć w mózgu, wątrobie i nerkach. Odpowiednia zawartość lecytyny w organizmie jest niezbędna do prawidłowego metabolizmu cholesterolu, przyczyniając się do poprawy stosunku cholesterolu HDL i LDL