Lody bananowe z orzechami i migdałami

Składniki:

Lody bananowe z orzechami i migdałami

  • 4 dojrzałe banany (500 g)
  • 1 łyżka margaryny Optima Cardio (20 g)
  • 8 orzechów włoskich (40 g)
  • 4 łyżeczki płatków migdałowych (20 g)
  • 8 liści mięty

Liczba porcji: 4
Wartość kaloryczna 1 porcji: 240 kcal

Przygotowanie

Banany pokrój na kawałki, wyłóż na talerz. Szczelnie owiń folią spożywczą, wstaw na godzinę do zamrażalnika. Zmrożone owoce wrzuć do blendera. Dodaj margarynę Optima Cardio, zmiksuj na jednolitą masę.

Podanie:
Lody bananowe nałóż do pucharków, dekoracyjnie posyp płatkami migdałowymi oraz orzechami włoskimi. Na koniec ozdób liśćmi mięty. Natychmiast podawaj

Komentarz dietetyka
Każde serce pokocha taki deser. Samodzielnie przyrządzone lody bananowe są nie tylko smakowitym deserem, lecz także źródłem cennych składników mineralnych. Bogate w potas banany zmniejszają ryzyko chorób serca, wspomagają pracę układu nerwowego i mięśniowego. Orzechy dostarczają dobrych dla serca tłuszczów, a sterole z Optimy Cardio pomagają obniżyć poziom cholesterolu.