Jogurtowe tiramisu z suszonymi figami i mango

Składniki:

Jogurtowe tiramisu z suszonymi figami i mango

  • 1 duży kubek jogurtu greckiego 0% (360 g)
  • 4 łyżeczki margaryny Optima Omega 3 (24 g)
  • 4 suszone fi gi (60 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • garść orzechów włoskich (30 g)
  • 1 mango (250 g)
  • 4 ciasteczka owsiane (50 g)
  • 1 mała fi liżanka świeżo zaparzonej kawy (100 ml)
  • 1 kostka gorzkiej czekolady (4 g)

Liczba porcji: 4
Wartość kaloryczna 1 porcji: 270 kcal

Przygotowanie

Tiramisu:
Figi umyj, pokrój na niewielkie kawałki. Margarynę Optima Omega 3 stop, połącz z jogurtem greckim oraz pokrojonymi figami. Na małej patelni podgrzej miód, wrzuć połamane orzechy włoskie. Podgrzewaj chwilę na średnim ogniu, mieszając, aż orzechy równomiernie pokryją się skarmelizowanym miodem, ostudź. Mango obierz, pokrój w plastry, a następnie na mniejsze kawałki.

Podanie:
W szklaneczkach lub pucharkach ułóż warstwami jogurt z figami, kawałki mango, orzechy w miodzie oraz zanurzone w kawie ciasteczka owsiane. Ostatnią warstwą powinien być jogurt. Deser posyp wiórkami czekolady.

Komentarz dietetyka
Oryginalna alternatywa wysokokalorycznego deseru – dostarcza niemal 50% kcal mniej niż tradycyjne włoskie tiramisu. Świeże mango to źródło związków antyoksydacyjnych, ciastka owsiane, figi i orzechy zapewnią solidną dawkę błonnika pokarmowego. Zwróć uwagę na skład recepturowy ciastek – na pierwszym miejscu powinny znajdować się płatki owsiane lub mąka owsiana.