Budyń jaglany z malinami i musem z mango

Składniki:

Budyń jaglany z malinami i musem z mango

  • ½ szklanki kaszy jaglanej (90 g)
  • 1 szklanka wrzątku (250 g)
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego chudego (125 g)
  • 1 mały dojrzały banan (100 g)
  • 1 łyżka Optimy Cardio (20 g)
  • Garść malin (70 g)
  • ½ mango (100 g)
  • Listki mięty

Liczba porcji: 1
Wartość kaloryczna 1 porcji: 230 kcal

Przygotowanie

Kaszę jaglaną wypłucz kilkukrotnie pod woda i odcedź. Przełóż do rondelka wypełnionego szklanka wrzątku i gotuj na wolnym ogniu ok. 15-20 minut, aż kasza będzie miękka. Gorącą, ugotowaną kaszę zmiksuj blenderem na gładką konsystencję, następnie dodaj banana, Optimę i jogurt, zmiksuj ponownie. W małym naczyniu zmiksuj mango na gładki mus. Do miseczki wyłóż porcję budyniu jaglanego, maliny i polej wszystko musem z mango. Budyń można ozdobić listkiem mięty.

Komentarz dietetyka
Bogate w potas banany zmniejszają ryzyko chorób serca, wspomagają pracę układu