jak obniżyć cholesterol

 

5 kroków do obniżenia cholesterolu

 

Masz podwyższony cholesterol, a nie koniecznie chcesz od razu sięgać po farmakoterapię? Poniżej znajdziesz kilka wskazówek jak obniżyć cholesterol naturalnie. Może warto spróbować poprawić swoje zdrowie samodzielnie?

 

Moda na diety – czy i tu jakaś może pomóc?

Jak najbardziej! Pamiętaj jedynie że słowo „dieta” w tłumaczeniu ze starogreckiego to nie tylko, jak się powszechnie uważa, posiłki, ale oznacza ono szeroko pojęty „styl życia” i szereg naszych nawyków. Co więc może wejść w skład „diety”? Codzienne żywienie, poziom aktywności fizycznej, poziom stresu, czas na relaks, odpoczynek, jak i ewentualne używki, itp. A co z wymienionych elementów stylu życia może wpłynąć na nasz cholesterol całkowity, jak i ten „zły” cholesterol LDL? Niestety wszystko!

 

Wysoki cholesterol – co na talerz, aby go obniżyć?

Szczególnie ważne są świeże, kolorowe warzywa i owoce, bogate w błonnik pokarmowy oraz szereg witamin przeciwutleniających, które pomagają w obniżaniu cholesterolu. Postaw też na tłuste ryby morskie oraz oleje bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a szczególnie te z rodzaju omega-3. Z tłuszczy unikaj zaś zwierzęcych – nasyconych oraz produktów zawierających duże ilości cholesterolu pokarmowego i dań mocno przetworzonych mogących zawierać izomery trans kwasów tłuszczowych, szczególnie niekorzystnie wpływające na układ krążenia i profil lipidowy we krwi. Dosalanie, smażenie? Stanowcze nie.

 

Dodatkowe produkty funkcjonalne, które mogą pomóc.

Funkcjonalny – brzmi strasznie? Spokojnie produkty te są naturalne, ale wzbogacone w składnik o udowodnionym korzystnym wpływie na nasze zdrowie, też pochodzenia naturalnego. W przypadku podwyższonego cholesterolu największą pomoc stanowią przede wszystkim stanole i sterole roślinne. Ważna jest ich dawka, która wynosić powinna 1,5-3 g/dobę, aby wywołać redukcję stężenia „złego” LDL cholesterolu nawet o 7-12%. Żaden z innych składników pokarmowych i pozostałych elementów stylu życia nie daje tak dobrego efektu. I tu produkty funkcjonalne, takie jak margaryna Optima Cardio, czy też szczególnie pomocna w prewencji chorób układu krążenia i regulowania ciśnienia – Optima Cardio Potas+, odgrywają ogromną rolę, ponieważ z tradycyjnych produktów nie jesteśmy w stanie uzbierać niezbędnej dawki ok. 2g stanoli/steroli roślinnych dziennie.

 

jak obniżyć cholesterolPoza żywieniowo – ruch, stres, relaks, UŻYWKI

Tym ostatnim zdecydowanie podziękujemy. Szczególny wpływ na podwyższanie poziomu cholesterolu ma palenie oraz spożywanie alkoholu. Uzależnienie od słodkości i wyrobów cukierniczych też trzeba będzie niestety opanować (często w nich właśnie obecne są niebezpieczne dla zdrowia, wspomniane wcześniej izomery trans kwasów tłuszczowych). Kawa? Tak, jednak nie przesadzajmy z jej ilością oraz z ewentualnym dodatkiem odtłuszczonego mleka, a nie śmietanki.

 

O aktywności słów parę.

Praca siedząca, mało ruchu? Koniecznie w każdej wolnej chwili ładuj swoją „energetyczną baterię”, dotleń się oraz pobudź krążenie aktywnością fizyczną na świeżym powietrzu! Przyjemne z pożytecznym – wyrusz na łono natury, zieleń i przyroda Cię zrelaksuje, krążenie przyspieszy, dotlenisz się, a męcząc się fizycznie odpoczniesz psychicznie. Obyś tylko nie podziwiał przyrody przez szybę samochodu. Zaprzyjaźnij się ze schodami, spacerami, rowerem, a Twoje serce i cały układ krążenia na pewno Ci podziękuje za niższy cholesterol.

 

Stresy? Zmora naszych czasów. Znajdź równowagę!

„Wyłącz” się na chwilę. Skorzystaj z porad z punktu wyżej, sięgnij po dobrą książkę, namaluj coś, pamiętaj aby się uśmiechnąć! Stres niestety także działa prozapalnie oraz niekorzystnie na profil lipidowy, warto znaleźć na niego sposób. Z genetyką nie wygrasz, jednak na wszystkie wymienione wyżej aspekty masz realny wpływ. Weź więc zdrowie i poziom cholesterolu we krwi w swoje ręce.

 

 

Autor:  Dietetyk mgr inż. Julita Dudicz, Poradnia dietetyczna – Ku zdrowej diecie!, Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki

 

Wybrane piśmiennictwo:

  • Bartkowiak R., Wo¿akowska-Kap³on B., Janion M.: Znaczenie omega-3 wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w zapobieganiu chorobom serca i naczyń – dotychczasowy stan wiedzy. Pol. Przegl. Kardiol. 2002; 4: 385-387.
  • Gajewska-Meszaros S., Meszaros J.: Ryby morskie i owoce morza: luksus czy konieczność. Terapia i Leki, 2001; 2: 26-31.
  • Jankowski P.: Leczenie hipercholesterolemii w 2013 roku. Choroby Serca i Naczyń, 10(3), 2013.
  • Kolanowski W.: Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – znaczenie zdrowotne w obniżaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych. Bromat. Chem. Toksykol., 2007, 3, 229-237.
  • Marciniak-Łukasiak K.: Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), 24 – 35.
  • (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.
  • Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach, Grupa Robocza ds. postepowania w dyslipidemiach Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) i Europejskiego Towarzystwa Miażdżycowego, Kardiologia Polska, 69 (supl. IV), 2011.