PUMPERNIKIEL Z PIECZONYM INDYKIEM, ROSZPONKĄ, SALSĄ POMIDOROWĄ I CZARNUSZKĄ

Przepis

Składniki:

PUMPERNIKIEL Z PIECZONYM INDYKIEM, ROSZPONKĄ, SALSĄ POMIDOROWĄ I CZARNUSZKĄ

  • 1 kromka pumpernikla (40 g)
  • 1 łyżeczka Optimy DHA (5 g)
  • 1 plaster indyka pieczonego (40 g)
  • Mała garść roszponki (15 g)
  • ½ małego pomidora czerwonego (40 g)
  • ½ małego pomidora żółtego (40 g)
  • 1 łyżeczka bazylii (3 g)
  • Szczypta czarnuszki
  • 1 łyżeczka oliwy (5 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 789,1
Energia [kcal] 206,58 10
Białko ogółem [g] 10,214 20
Tłuszcz [g] 8,622 12
Węglowodany ogółem [g] 26,828 10
Sód [mg] 410,06 17
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 176,7 22
Witamina D [ug] 0,415 8
kw.tł. nasycone ogółem [g] 1,76 9
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 5,0185
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 1,6095
Cholesterol [mg] 23,2
Błonnik pokarmowy [g] 5,029

Magiczny składnik

Nasiona czarnuszki od ponad 2 tysięcy lat znane są ze swych leczniczych właściwości. Wykazywać mogą właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, a także przeciwbakteryjne. Stosowane są m.in. w leczeniu cukrzycy, astmy alergicznej, czy stanach zapalnych.

  • Dla 50+
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Bazylię posiekać. Pomidory pokroić w kostkę, dodać bazylię, oliwę, doprawić solą i pieprzem do smaku i wymieszać. Kromkę chleba posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć roszponkę, indyka oraz salsę pomidorową, posypać czarnuszką.