KANAPKA Z ROSZPONKĄ, ŚWIEŻYMI I SUSZONYMI POMIDORAMI ORAZ CEBULĄ

Przepis

Składniki:

KANAPKA Z ROSZPONKĄ, ŚWIEŻYMI I SUSZONYMI POMIDORAMI ORAZ CEBULĄ

  • 1 kromka chleba mazowieckiego (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy CARDIO (5 g)
  • Garść roszponki (20 g)
  • 2 pomidory suszone (50 g)
  • 1 plaster zielonego pomidora (30 g)
  • 1 plaster żółtego pomidora (30 g)
  • Kilka okręgów czerwonej cebuli (10 g)
  • Listki bazylii do przybrania
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 783,6
Energia [kcal] 187,7 9
Białko ogółem [g] 4,77 10
Tłuszcz [g] 8,96 13
Węglowodany ogółem [g] 26,05 10
Sód [mg] 148,3 6
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 329,7 41
Witamina D [ug] 0,375 8
kw.tł. nasycone ogółem [g] 1,6235 8
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 2,5875
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 4,4785
Cholesterol [mg] 0
Błonnik pokarmowy [g] 4,17

Magiczny składnik

Pomidorów nie powinno brakować w diecie dla serca, ponieważ zawierają nie tylko antyoksydanty, ale również są bardzo dobrym źródłem potasu.

  • Dla 50+
  • Wege

Przygotowanie

Kromkę chleba opiec w tosterze, a nastepnie posmarować Optimą CARDIO, następnie ułożyć roszponkę i kolejno kolorowe plastry pomidorów oraz cebulę. Kanapkę przybrać liskami bazylii.