KANAPKA Z ROSZPONKĄ, SALAMI I KOLOROWYMI POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

Przepis

Składniki:

KANAPKA Z ROSZPONKĄ, SALAMI I KOLOROWYMI POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

  • 1 kromka chleba mazowieckiego (30 g)
  • 1 łyżeczka Optimy Omega 3 (5 g)
  • 2 plasterki salami (otoczone pieprzem) (12 g)
  • Garść roszponki (20 g)
  • 3 pokrojone pomidorki koktajlowe, kolorowe (60 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 750,0
Energia [kcal] 179,8 9
Białko ogółem [g] 5,7 11
Tłuszcz [g] 9,7 14
Węglowodany ogółem [g] 19,3 7
Sód [mg] 295,6 12
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 148,6 19
Witamina D [ug] 0,5 9
kw.tł. nasycone ogółem [g] 3,1 15
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 4,6
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 1,3
Cholesterol [mg] 12,6
Błonnik pokarmowy [g] 2,0

Magiczny składnik

Salami jest bardzo aromatyczną wędliną. Jednak z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu i soli, należy spożywać ją okazjonalnie w niewielkich ilościach.

  • Dla 50+

Przygotowanie

Kromkę chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie ułożyć kolejno roszponkę, salami i pomidorki koktajlowe.