KANAPKA Z PIECZONYM KURCZAKIEM, ZIELONYM PESTO, SAŁATĄ I POMIDOREM

Przepis

Składniki:

KANAPKA Z PIECZONYM KURCZAKIEM, ZIELONYM PESTO, SAŁATĄ I POMIDOREM

  • 2 kromki chleba mazowieckiego (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
  • 2 plasterki pieczonego kurczaka (60 g)
  • 1 łyżka zielonego pesto (15 g)
  • 2 duże plasterki pomidora malinowego (70 g)
  • 2 liście sałaty karbowanej (40 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 1670,6
Energia [kcal] 400,5 20
Białko ogółem [g] 15,6 31
Tłuszcz [g] 22,6 32
Węglowodany ogółem [g] 36,8 14
Sód [mg] 310,9 13
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 277,7 35
Witamina D [ug] 1,7 34
kw.tł. nasycone ogółem [g] 5,3 26
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 11,6
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 4,7
Cholesterol [mg] 39,6
Błonnik pokarmowy [g] 3,4

Magiczny składnik

Pieczony kurczak to smaczna alternatywa dla wędliny z półki sklepowej. Warto doprawić go większa ilością ziół, aby ograniczyć w nim udział soli.

  • Dla 50+

Przygotowanie

Kromki chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno sałatę, plaster pomidora, plaster kurczaka. Na plastrze kurczaka rozsmarować pesto, następnie ułożyć na nim drugi plaster kurczaka, a następnie pomidora i sałatę, przykryć drugą kromką chleba.