KANAPKA Z KURCZAKIEM CURRY, POMIDOREM I MŁODYM SZPINAKIEM

Przepis

Składniki:

KANAPKA Z KURCZAKIEM CURRY, POMIDOREM I MŁODYM SZPINAKIEM

  • 2 cienkie kromki chleba żytniego razowego (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
  • Kawałki kurczaka pieczonego w przyprawie curry (60 g)
  • 2 duże plastry pomidora malinowego (70 g)
  • Garść młodego szpinaku (25 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 905,4
Energia [kcal] 252,1 13
Białko ogółem [g] 15,74 31
Tłuszcz [g] 8,62 12
Węglowodany ogółem [g] 33,99 13
Sód [mg] 764,5 32
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 351,85 44
Witamina D [ug] 0,834 17
kw.tł. nasycone ogółem [g] 2,373 12
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 3,3235
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 2,372
Cholesterol [mg] 43,8
Błonnik pokarmowy [g] 6,53

Magiczny składnik

Curry swoją intensywnie żółtą barwę zawdzięcza kurkumie. Liczne badania naukowe wykazały, iż kurkuma posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Dlatego też warto do kuchni wprowadzić tą przyprawę na stałe.

  • Dla 50+
  • Dla sportowców
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Kromki chleba posmarować Optimą DHA, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno plaster pomidora, połowę szpinaku, kurczaka, pozostały szpinak oraz plaster pomidora. Przykryć drugą kromką chleba.