KANAPKA Z AWOKADO, POMIDOREM MALINOWYM I KIEŁKAMI BROKUŁA

Przepis

Składniki:

KANAPKA Z AWOKADO, POMIDOREM MALINOWYM I KIEŁKAMI BROKUŁA

  • 2 kromki chleba graham (60 g)
  • 2 łyżeczki Optimy Omega 3 (10 g)
  • 4 łyżki kiełków brokuła (30 g)
  • 2 duże plasterki pomidora malinowego (70 g)
  • Sól morska do smaku
  • Pieprz do smaku
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 1087,9
Energia [kcal] 278,2 14
Białko ogółem [g] 7,9 16
Tłuszcz [g] 13,3 19
Węglowodany ogółem [g] 36,7 14
Sód [mg] 307,5 13
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 167,7 21
Witamina D [ug] 0,8 15
kw.tł. nasycone ogółem [g] 2,9 14
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 7,7
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 2,4
Cholesterol [mg] 0,0
Błonnik pokarmowy [g] 7,2

Magiczny składnik

Kanapka z awokado, choć bogata w tłuszcze, dba o dobrą kondycję naszego układu krążenia, ponieważ stanowi bogactwo korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo dostarcza znacznej ilości potasu.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Dla dzieci

Przygotowanie

Kromki chleba posmarować Optimą Omega 3, następnie na jednej z nich ułożyć kolejno połowę porcji kiełków, plaster pomidora, plastry awokado, drugi plaster pomidora i pozostałe kiełki, przykryć drugą kromką chleba. W trakcie przygotowywania kanapki warzywa można doprawić solą morską i czarnym pieprzem.