KANAPKA OPIEKANA Z SEREM, PAPRYKĄ, AWOKADO I MŁODYM SZPINAKIEM

Przepis

Składniki:

KANAPKA OPIEKANA Z SEREM, PAPRYKĄ, AWOKADO I MŁODYM SZPINAKIEM

  • 2 kromki chleba tostowego bezglutenowego (50 g)
  • 2 łyżeczki Optimy DHA (10 g)
  • 1 plaster sera żółtego (30 g)
  • Mała garść szpinaku (10 g)
  • ¼ papryki czerwonej (50 g)
  • 2 plastry awokado (20 g)
  Wartość odżywcza %RWS
Energia [kJ] 1403,4
Energia [kcal] 336,3 17
Białko ogółem [g] 10,6 21
Tłuszcz [g] 19,2 27
Węglowodany ogółem [g] 33,0 13
Sód [mg] 406,8 17
Witamina A (ekwiw. retinolu) [ug] 299,5 37
Witamina D [ug] 0,9 17
kw.tł. nasycone ogółem [g] 6,1 30
kw.tł. jednonienasycone ogółem [g] 9,9
kw.tł. wielonienasycone ogółem [g] 2,4
Cholesterol [mg] 15,7
Błonnik pokarmowy [g] 2,9

Magiczny składnik

Spośród kolorowych papryk, najlepiej wybierać te o czerwonym zabarwieniu, ponieważ mają najwyższą wartość odżywczą.

  • Dla 50+
  • Wege
  • Bez glutenu

Przygotowanie

Chleb posmarować Optimą DHA, następnie ułożyć kolejno szpinak, paprykę czerwoną, ser i awokado, przykryć drugą kromką. Kanapkę opiec na patelni grillowej lub w opiekaczu.